Plafó explicatiu del funcionament d'una carbonera |
Durant el mes d’octubre de cada any s’encén la carbonera a
Sant Climent de Peralta des de l’any 1996. Aquesta demostració de com s’elaborava
carbó vegetal al massís de les Gavarres va començar ara fa XXII anys a Sant
Sadurní de l’Heura. L’any 1993, doncs, els membres de l’associació d’Amics de
les Gavarres van convèncer a dos ex carboners, en Lluís Pla i en Simon Cruanyes
per continuar la tradició i poder-ho
mostrar al públic.
La carbonera en ple funcionament |
Ara s’ha convertit en una festa i durant tots els dies
que dura la cuita una desfilada constant de persones i grups escolars
acompanyen als carboners que nit i dia tenen cura de què la combustió sigui la
correcta.
Molta gent
aprofita l’excusa de la visita per fer-hi diferents àpats, tant un esmorzar
o un dinar com un bon sopar i la festa corresponent a la nit. Fins i tot hi ha
gent que decideix acampar al costat de la pila.
Preparant el caliu |
Un bon esmorzar és el que vam fer un grup d’uns quinze
amics, ara fa pocs dies. A quarts de nou del matí ja estàvem a punt de començar
a coure una graellada de carn i botifarres amb el caliu i les graelles que l’organització
sempre té a punt. Una gran soca d’olivera cremava al mig del prat i sota les
alzines un seguit de taules ens esperaven per fer-hi l’àpat.
Els carboners fent-ne el manteniment. Al fons la barraca dels carboners |
Mentre menjàvem, al fons, podíem contemplar la pila
fumejant i el pujar i baixar de la pila dels carboners que la mantenen en funcionament.
Feia una mica de fred; el vi i l’allioli que acompanyaven l’àpat es van encarregar de fer més acceptable l’ambient
matinal de començaments d’octubre.
Mentre la carbonera cremava... |
Estàvem sols, però al cap de poca estona van començar a
arribar autocars de mainada de totes les edats, que després d’escoltar les
explicacions dels voluntaris també van anar ocupant les diferents taules fins
que cap allà a les onze vam haver de deixar-los lloc perquè ells poguessin fer
la seva festa.
A les 11 deixem pas als més joves |
Ara fa uns anys, quan anava a caminar amb els Matiners,
un grup de marxaries que vam fer més de 15.000 km., per les nostres contrades (encara
n’hi ha dos que continuen) havíem passat
algunes vegades pel paratge, però mai havíem coincidit amb la carbonera en ple funcionament. Tota una
lliçó de com s’arofitaven els recursos naturals que pot proporcionar-nos el bosc i que a la vegada
ajudava a tenir-los nets i protegits dels incendis.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada