dissabte, 31 d’octubre del 2015

Cap de setmana al Pallars (i III)



La primera activitat de l'últim dia d’estada als Pallars va ser una passejada pel Congost de Collegats. El recorregut del congost, que es troba a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà, és d’uns 5 Km. de longitud. 
Nosaltres només en vam fer un tros, anada i tornada fins a l’anomenada Argenteria, que segons es diu va inspirar Antoni Gaudí per fer la façana de La Pedrera i on es barregen l’aigua i la roca formant un verdader retaule geològic, juntament amb les plantes que hi creixen. Durant les glaçades d’hivern diu que és d’una espectacularitat extraordinària.



Traslladats altra vegada a Sort, on havíem arribat feia dos dies amb el Tren dels Llacs, vam visitar el conjunt Modernista “Casa Mauri i Molí de l’Oli". Va ser edificat per Ramon Mauri, fill d'un paleta de la Pobla de Segur que va fer fortuna a Madrid  després de participar en la tercera guerra carlina.


La Torre Mauri és una antic palauet i residència d'estiueg que combina les formes modernistes amb un poc habitual estil neoromànic. El Molí d'oli de Sant Josep va ser construït el 1905. Té forma d'església romànica i Mauri el va fer vestir amb una escultura de Sant Josep i el Nen Jesús de Josep Llimona. Actualment Casa Mauri és la seu de l'Ajuntament, a l'antic garatge hi ha l'Oficina de Turisme, i el molí és una sala polivalent.
La Torre Mauri

A Salàs vam fer-hi la nostra última parada. Vam ser rebuts pel anomenat col·leccionista, en Cisco Farràs, professor d’història jubilat. Ens va explicar  que a la vila la fira de bestiar de peülla que s’hi va celebrar durant més de 500 anys va arribar a ser l'activitat comercial més destacada de la població i era la fira del Pirineu que 
tenia més prestigi; en alguns moments del segle XIX va ser la més important de les que se celebraven a Espanya. Com a testimoni d’aquells temps, avui dia queden les eres, edificis de planta rectangular, amb un pati central, que a la planta baixa estaven envoltats  de porxos on es deixava el bestiar. En un d’aquest porxos, reconvertit en restaurant, és on vam dinar.



Un cop donada per acabada la celebració de la fira, el que atrau molta gent a aquesta població és el conjunt de cinc botigues i establiments (“Les botigues de Salàs”) amb productes dels últims anys del segle XIX fins els anys 70.  Recollits per en Cisco Farràs,  promotor i col·leccionista és l’encarregat d’explicar-nos l’evolució de la nostra vida diària a través dels productes que s’hi mostren. 

Publicitat a l'estanc


Va ser molt instructiu i divertit poder-ho comprovar amb les marques de referència de la nostra infantesa i joventut. Aquestes botigues les hem pogut veure, fa poc, en dues sèries de TV3:  “El foraster”  i “Catalunya Experience”. 





Dos aspectes de la botiga de "Ultramarinos i Coloniales"