dissabte, 16 d’agost del 2014

Sant Pere de Juïgues (S.XII) (municipi de Vilademuls-Pla de l'Estany)


Després d’haver nascut a Galliners (Vilademuls), ara fa més de setanta anys, d’haver-hi viscut la meva infantesa, part de la meva joventut  i no haver deixat d’anar-hi durant tota la meva vida, encara descobreixo racons d’aquest municipi, tot rememorant  pobles i paisatges  que de tant quotidians ja donava per massa vists.


Un d’aquests  racons "desconeguts", fins i tot pels que passant per la carretera de Galliners a Banyoles  trobem el cartell  que ho indica, una i altra vegada, i no ens hi parem mai, és l’ermita preromànica de Sant Pere de Juïgues , del S. XII. Aquesta vegada no ho vam deixar passar  i tant sols fent un passeig d’un km., pel mig  del bosc ja vam albirar les parets de la masia abandonada que hi ha al seu costat i que en altre temps feien servir  de cobert per guardar-hi  les eines de pagès.

Ara ja està restaurada i forma part de la zona on es va establir la primera colònia de jueus que va venir a Espanya entre els anys 785-841. Aquesta zona s’estenia des del veïnat de Sant Pere de Juïgues fins el límit del comtat de Girona (els actuals límits del poble de Sant Esteve de Guialbes), i des de Galliners fins a la serra de Quarantella.


L’any 888 el comte Dela de Girona va traslladar la comunitat jueva que vivia a Juïgues, únic topònim alt-medieval d’aquestes comarques, a la capital per tal de vitalitzar, segurament, l’activitat artesana i comercial de la ciutat. L’any 957, la finca de Juïgues va passar en possessió del monestir de Ripoll i segurament que foren els seus monjos els que van fundar l’església preromànica que actualment hi ha en aquest lloc.



És una església molt petita, de forma trapezoïdal,  que interiorment amida 3’83 m. d’amplada a l’extrem de llevant i 3’28 m. a l’extrem de ponent. És consagrada  i cada any, a finals de juny, s’hi celebra un aplec amb missa i sardanes.