Com cada any, amb la primavera arriba la que jo anomeno
temporada de la fruita petita. Pel meu gust es la millor època de l’any:
maduixes i maduixots, nispros, albercocs, cireres..., sense menysprear totes
les altres que aniran madurant en els mesos propers, totes m’agraden i en sóc
un bon consumidor.
Però ara toca parlar dels nispros. Així els he
anomenat sempre des de que els anava a abastar al nisprer de can Tomàs, a
Galliners (Pla de l’Estany), a la casa dels meus avis. Ara només sento parlar
de nespres
que per mi són una altra cosa. Els nispros són una fruita de primavera
i les nespres (n’hi ha que les anomenen nesples) són una fruita d’estiu però
que es mengen a la tardor o a l’hivern després d’haver madurat en un lloc fosc
sobre un jaç de palla. Al que jo en dic nespres s’hi assemblen les serves,
molt aspres quan són a l’arbre però, totes dues molt dolces després d’haver-se
tornat toves i de color marró (llavors dèiem
que eren lloques i ja es podien menjar).
Siguin nespres o nispros aquesta fruita de primavera té un
altre nom a Badalona: micacos. Me’n vaig assabentar per
una amiga de la meva filla que és d’aquella ciutat i m’ho va confirmar una
companya de la feina que també és d’allà.
Nespres-nesples
Hi ha
dues dites que confirmen la meva versió:
La saó de novembre és bona per les nespres
Per Nadal maduren les nespres
També n’hi ha alguna en to humorístic:
Any de nespres picor a la regona o bé En tenir picor en es cul, any de nespres.
Qui menja nespres, beu cervesa i besa una vella, ni menja, ni beu, ni besa
La saó de novembre és bona per les nespres
Per Nadal maduren les nespres
També n’hi ha alguna en to humorístic:
Any de nespres picor a la regona o bé En tenir picor en es cul, any de nespres.
Qui menja nespres, beu cervesa i besa una vella, ni menja, ni beu, ni besa
I qui no
ha cantat alguna vegada a la seva vida:
O lai lai, la masovera, la masovera.
Olai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és al dimecres,
El dimecres compra nespres.
Serves
Jo sempre he menjat nespres-nispros frescos, però també s'utilitzen a la cuina, de vegades substituint als albercocs en algunes receptes amb aquesta fruita. Només n'anomenaré alguna per comprovar la seva versalitat:
Nespres al vi
Sopa de vainilla amb nespres
Creps de nespres amb nous
Nespres amb mozarella de búfala
Nespres amb mel i mató
Confitura de nespres i taronja a la vainilla
...
Siguin
nespres-nispros, nespres-nesples, micacos, serves... la qüestió és menjar
fruita, molta fruita. Bon Profit!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada