
Quan tornes d'un viatge, tothom et pregunta: Heu menjat bé? Doncs la gastronomia és part important de la visita a qualsevol país. No tenim per costum buscar, previament, llocs on facin una cuina determinada, sino que entrem a bars i restaurants que es vegin minimament arregladets en el lloc on ens trobem a l'hora de fer l'àpat. Alguna vegada hem seguit els consells d'algú que hi ha estat previament, però molt poques vegades.
El dia de l'arribada, el divendres cap a les dotze de la nit, era difícil trobar un lloc obert, però pels voltants de l'hotel varem trobar un local on tancaven la cuina a la una de la matinada. Com es pot suposar ens hi vam agafar sense pensar-nos-hi gaire. Vàrem triar unes amanides segons el gust de cadascú intentant interpretar què volia dir el que explicava la carta. Vaig menjar-ne una que deia Dutch; encara no sabia que aquesta paraula volia dir holandés, pero la vaig anar aprenent. I vam afegir unes Tapas. Si, així ho deia a la carta, però l'explicació era en holandes o anglès. Fins hi tot hi havia truita de patates. Va estar prou bé. Al tercer i últim dia, com que ens trobavem pel mateix lloc vam decidir repetir i vam menjar un dels plats típics: sardines, si sardines, fetes més o menys a la nostra manera.
A l'hora d'esmorzar vam descubrir que no es pot ser massa matiner. Tots els bars on l'ofereixen obren a les deu. Això si, tots a les deu en punt. Després d'unes quantes voltes ens vàrem decidir i crec que ho vam encertar. De moment a la carta, en holandés com és natural, no hi enteniem res de res. La primera oferta valia vuit euros i oferia una gran quantitat de coses, algunes ja s'endevinaven per deducció. La majoria ens van decidir per aquesta i quan ens varen portar la carta en anglès hi vam optar tots. Incloia: Suc de taronja, llet i cafè, ous durs, torrades, una especie de plum cake, mantega, melmelada, formatge, pernil, bacó i potser alguna cosa més que em deixo. Sempre et porten el cafè i llet al començament i com que són molt lents, a l'hora de servir el demés, quan arriba l'hora de beure'l ja és fred.
Els altres dos dies vàrem esmorzar en dos museus: al museu Van Gogh i a la casa d'Anna Frank. Com que eren tipus self-service no hi havia sorpresa possible. A tots dos vam esmorzar prou bé. Al primer abans de començar la visita i al segon després. Als dos llocs vam ser els primers d'obrir el local.
Els dinars van ser, com és natural en les nostres costums, el plat fort del dia. No passa el mateix allà, a l'hora que hi anàvem els restaurants estàven buits, nomès hi erem nosaltres. Almenys en dues de les tres ocasions.
El dissabte, després de visitar el Rijks Museum i després de molt voltar ens varem decidir per un restaurant que va resultar ser argentí, on tothom parlava holandés, menys una noia que va resultar que era d'Alacant. La carn va ser excel.lent i els complements també. Aquí ho acompanyen tot amb patates fregides. Unes patates fregides excel·lents, a tots els llocs on vam anar: gruixudes, cruixents per fora i toves per dins, gens olioses, una verdadera delicia.
El diumenge després d'un altre museu, el Van Gogh, i de veure la talla de diamants, vam creuar en tramvia bona part de la ciutat, fins anar a l'Estacio Central. A prop d'allà hi havia la Bibliotek, on ens havien dit que es menjava prou bé. Ens va costar trobar-la, enmig d'una zona d'obres, però en el restaurant situat a la planta octava, amb una vista excel.lent si sorties a la terrassa i aguantaves el vent i la fred. Tipus sel-service, però amb la carn i el peix cuits al moment al davant teu, vam dinar molt bé.
L'últim dia, el divendres, va tocar anar al restaurant de l'hotel "Die Port Van Cleve", al mateix centre d'Amsterdam. Ja haviem estat al seu bar el divendres cap al tard. Teniem fred, vam demanar una xocolata calenta i alguna cosa per acompanyar. Com que els pancakes són unes petites pastes típiques d'allà vam preguntar si ens en podien portar. Primer va arribar la xocolata i al cap de força estona, com és per costum, els pancakes . Va ser una sorpresa, nosaltres ens pensàvem que ens portarien una plata de pastissets per tots, però va arribar un gran plat individual , on acompanyat als pancakes, vuit per cadascú, hi havia gelat de pera, nata i al fons l'anomenada crema anglesa amb un dibuix vermell de maduixa.
Per això, al passar per alla al davant, vam decidir fer-hi un bon dinar i al mateix temps cel·lebrar l'aniversari de la Mª Dolors Fuster. Va ser un dinar excel·lent, amb un plat únic abundant, a base de filet de vedella i la guarnició corresponent. Aquí des del 1870 serveixen els filets numerats, a nosaltres ens van tocar fins el 5.773.357. Les postres per l'estil de lo del divendres, però més sofisticat i el cava del Penedès. Quin millor final per una sortida excepcional.